Anziehend's Hovawart

Direktlänk till inlägg 3 juni 2013

3 juni 2012 föddes en liten underbar tjej i Slovakien

Av AnnKristin - 3 juni 2013 22:32

Den Lilla tjejen fick namnet Fatima Aldeon. Söndagen den 12 augusti tog jag och Maria färjan till Polen för att hämta våra Prinsessor och en liten Prins.

Pavel med familj mötte upp oss i Polen vid färjan och vi hade en kanontrevlig dag tillsammans innan vi lastade bilen för att ta färjan till Sverige igen.

Valparna skötte sig exemplariskt under hela resan. Tiden går fort och min älskade Tima som hon kallas i dagligt tal har vuxit upp till en Prinsessa visserligen en busig sån men vad gör det hon är min Prinsessa

 

För mig är alla mina hundar de bästa och de mest fantastiska , så kommer det alltid att vara.  Givetvis så finns det inga perfekta varelser oavsett det är människor eller hundar.

För mig betyder min ras och att den bevaras som rasstandarden beskriver den väldigt mycket har nog många förstått.

Det handlar inte om utställning som jag fått höra när jag försökt prata exteriör utan en korrekt byggd hund som inte drar på sig skador i bruksarbete för den är inte håller.

Jag anser att man inte kan gradera vad är "viktigast" i avelsarbete eftersom helheten det är slutprodukt hund och det är den vi lever med och eftersom jag valt att Hovawart är den ras jag önskar leva med så har jag valt att den även ska se ut som en Hovawart och följa rasstandarden så långt det går.

 

Jag vet att jag har många läsare som inte är så insatta i rasen men är intresserade så därför låter jag rasstandarden ta lite plats här , jag tog inte med de diskvalificerande felen. Ni som är intresserade googla på rasstandard Hovawart så kommer ni till SKKs sida .

Detta är vårt rättesnöre som vi ska ha med oss i avelstänket när det gäller vår ras. Gillar jag inte läget och följer detta så har jag valt fel ras. Rasstandarden har ju inte blivit antagen för att jävlas med uppfödare utan det ska vara en hjälp och inom dessa ramar är det en Hovawart. Det finns ingen uppfödare som har mandat att ändra på detta faktum.


Hovawart är en kraftig, medelstor, något långsträckt, långhårig brukshund. Könsprägeln skall synas tydligt i framför allt huvudets form och kroppsbyggnaden.
Kroppslängden skall utgöra ungefär 110-115% av mankhöjden.
Hovawart är en erkänt mångsidig brukshund. Förutom att vara balanserad och välartad äger rasen skydds- och kamplust, självsäkerhet och hårdhet, balanserat temperament och ett mycket gott luktsinne. Det är en harmoniskt byggd brukshund, hängiven sin familj, vilket gör den till en framstående sällskaps-, vakt-, skydds-, räddnings- och spårhund.

Nosparti och skalle skall vara ungefär lika långa. Nosryggen skall vara rak och parallell med skallen.

Huden skall vara stram.
Det kraftiga huvudet skall ha en bred och välvd panna.
Stopet skall vara markerat.
Näsborrarna skall vara välutvecklade. Hos svarta hundar med tan-teckning och hos svarta hundar skall pigmenteringen vara svart, hos blonda svart med tillåtelse för ”vinternäsa”.
Nospartiet skall vara kraftigt. Sett såväl från sidan som uppifrån skall det avsmalna något.
Läpparna skall ligga väl an.
Rasen skall ha ett fullständigt, kraftigt och korrekt saxbett.  Tång- bett är tillåtet.
Ögonen skall vara ovala och varken utstående eller djupt liggande. Färgen skall vara mörk- till mellanbrun. Ögonkanterna skall vara väl åtliggande.


De löst hängande trekantiga öronen skall vara ansatta högt och brett isär, vilket gör att skallen verkar bredare. Öronspetsarna skall vara något rundade och minst nå ner till mungipan. I vila hänger öronen platt, vid uppmärksamhet kan de bäras något framåt. Framkanten skall ligga ungefär mitt emellan öga och nackknöl.
Den kraftiga halsen skall vara medellång och huden stram.
Ryggen skall vara plan och stram.
Länden skall vara kraftig och något längre än korset.
Korset skall slutta något och vara medellångt.
Bröstkorgen skall vara bred, djup och kraftig.
Den buskigt behårade svansen skall nå nedanför hasen, men inte ända ner till marken. Den kan allt efter hundens stämningsläge bäras högt över ryggen eller sänkt.
Frambenen skall vara kraftiga. Sedda framifrån och från sidan skall de vara raka och lodräta.

Skuldrorna skall vara mycket muskulösa. Skulderbladen skall vara långa och väl tillbakalagda.
Överarmarna skall vara långa och ligga tätt intill kroppen.
Armbågarna skall ligga intill bröstkorgen.
Handlovarna skall vara kraftiga.
Mellanhänderna skall vara något snedställda sedda i profil.
Bakbenen skall vara kraftiga och välvinklade samt lodräta bak- ifrån sedda.
Låren skall vara mycket muskulösa.
Underbenen skall vara mycket muskulösa.
Hasorna skall vara kraftiga och lågt ansatta.
Tassarna skall vara runda, kraftiga och kompakta. Tårna skall vara välvda och tätt slutna. Sporrarna skall tas bort utom i de länder som förbjuder detta. Klorna skall vara svarta hos svarta hundar med tan-teckning och hos svarta hundar. Hos de blonda kan klorna vara mindre pigmenterade.
Hovawart skall i alla gångarter, fram- och bakifrån sett, röra sig på en rak linje med marktäckande steg. Travet skall vara mycket vägvinnande med bra påskjut.
Huden skall i sin helhet vara stram. Hos svarta hundar med tan- teckning och hos svarta hundar skall den vara blåskimrande, hos blonda mestadels rosaskimrande.
Den kraftiga, långa pälsen skall vara något vågig och åtliggande med lite underull. Den skall vara längre på bröstet, buken, på baksidan av frambenen och låren samt på svansen. Pälsen skall vara kort på huvudet och på framsidan av fram- och bakben. Pälsen skall vara tät.
Hovawart finns i tre färger: svart med tan-teckning, svart och blond.
Svart med tan-teckning: Pälsen skall vara svart och glänsande med mellanblonda tecken. På huvudet börjar tan-nospartiets sidor och sträcker sig runt mungiporna ner till stru- pen. De punktformiga tecknen över ögonen skall vara tydliga. Bröstteckningen består av två intilliggande fläckar som kan gå ihop. På frambenen når tan-teckningen från sidan sett från tårna till ungefär handloven och når på baksidan upp till armbågarna. På bakbenen skall tan-teckningen från sidan sett synas under hasorna som breda streck och ovanför hasorna bara som ett smalt streck. På bakbenens framsidor når strecken upp till ljum- skarna. Tan-teckning skall också finnas under svansen. Tecknen skall överallt vara klart avgränsade.
Några små vita fläckar på bröstet och några enstaka vita hårstrån på tårna och svansspetsen är tillåtna.
Pigmentet på ögonkanter, läppar och trampdynor skall vara svart.
Svart: Pälsen skall vara svart och glänsande.
Några små vita fläckar på bröstet och några enstaka vita hårstrån på tårna och svansspetsen är tillåtna.
Pigmentet på ögonkanter, läppar och trampdynor skall vara svart.
Blond: Pälsen skall vara mellanblond och glänsande samt ljusna mot buken och benen.
Några små vita fläckar på bröstet och några enstaka vita hårstrån på tårna och svansspetsen är tillåtna.
Pigmentet på ögonkanter, läppar och trampdynor skall vara svart.

Hanhund: 63-70 cm Tik: 58-65 cm
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse

 

Sen är det ju så att pälslängd, färg och nån tand ska ju inte hindra en bra hund att gå i avel, det har vi alldeles för liten avelsbas för men det som kan påverka hållbarheten kan man inte tumma på. Tassarna är viktiga och avlar vi frekvent på tassar som inte är kompakta och håller ihop så har vi snart problem med tår som inte håller i längden.

Jag tror att standarden är skriven för att vi ska ha en hållbar Hovawart som passar till den allroundhund det är och givetvis för att våra utställningdomare ska även dessa ha ett rättesnöre.

Jag tycker utställningsbiten i Sverige är svår eftersom det brukar inte vara så många anmälda och givetvis är det då svårt för domare som inte dömer rasen så ofta och kanske inte har det som "sin" ras i hjärtat att plocka fram hundar som är värda plockas fram.

Om en hund ställs nog många gånger så blir den UtställningsChampion om den har bruksmeriterna som gäller för vår ras.

Detta är som vanligt bara mitt tänk .

Det blev lite få bilder idag men så är det ibland . Det viktiga nu är att min Prinsessa har fått leverpastej och massa gott idag och nu ska vi göra kväller , natti natti

 






 
 
Maria

Maria

6 juni 2013 15:14

Som vanligt ett genomtänkt inlägg. Visst är det så att rasstandarden glöms bort i många fall. Man tummar lite hit och lite dit och plötsligt är det så att det som är fel,blir det som alla vill ha. Eftersom alla ser ut så.
Men jag tror att många glömmer bort standarden och avlar på det man har hemma,det blir ens standard för vad som är korrekt.Så det är inte konstigt att vi har en ras som är så heterogen,med för tunga skallar,lösa läppar,lösa platta tassar, veka mellanhänder,runda kors,dåliga vinklar,höga rullade svansar osv.
Nej,, läs rasstandarden, den finns inte där för ro skull utan för att du ska begrunda vad där står. Ta din egen hund och standarden och titta på om han/hon uppfyller vad som står däri.
Kan kanske ge en aha upplevelse..
Kram
Maria

http://www.chefkas.se

AnnKristin

6 juni 2013 16:37

Så rätt så rätt

kramar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av AnnKristin - 19 november 2023 20:35

Nej denna höst 2023 kommer jag alltid att minnas med massa sorg , min älskade Dezz har fått gått före oss som kommer efter .  Jag skriver väldigt kort denna gång eftersom det är och har varit för mycket nu. Dezz blev sjuk och även om jag alltid haf...

Av AnnKristin - 18 september 2023 20:59

Jo jag satt och tänkte på att i mitten på oktober lär det nog lugna ner sig på arrangemangsfronten. På klubben har vi två MH att se fram emot, det ska bli roligt. Det har varit full rulle med hunderi sen förrra blogginlägget. Det har varit hundträn...

Av AnnKristin - 15 juli 2023 20:34

Det var ett tag sen jag tyckte och tänkte något på min blogg, tänkt har jag gjort och stött och blött mina funderingar med annat kul hundfolk. Det kommer att bli många foton nu eftersom det var länge sen jag skrev något. Som jag uttryckt förut så ä...

Av AnnKristin - 17 februari 2023 16:39

Det ramlar på nu, resultaten av Aslans valpar på Elliegårdens kennel. Två kvar att röntga, alla fria utom ett C än så länge vilket är tråkigt men sånt händer och behöver inte betyda något framledes. Alla fria fram . Anziehend's G är endast Gin rönt...

Av AnnKristin - 31 januari 2023 22:34

Det är alltid något visst med att gå in i februari, sista vintermånaden och ljuset kommer tillbaka. Lite vemodigt är det också att 31 januari 2023 aldrig mer kommer tillbaka lika som alla dagar som går.  Det finns lite mycket på min att göra lista ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Anziehends


Ovido - Quiz & Flashcards