Anziehend's Hovawart

Direktlänk till inlägg 20 december 2013

Ibland känner jag med hela mig att det är värt allt arbete.

Av AnnKristin - 20 december 2013 00:19

Att välja att använda sin hund i avel medför ett stort ansvar, gäller både hanar och tikar. Det är en grannlaga uppgift att leta avelsdjur som man tror på och som man kan stå för. Det är en hisnande resa man gör innan allt hamnar på plats och man kan se om man valde rätt avelsdjur. Det är ju så att hur mycket arbete man än lägger ner på att hitta rätt så är det gener och de kan spela spratt.

Men när jag hittade ett paket i brevlådan en dag med en God jul hälsning så kände jag att det är värt allt jobb jag lägger ner , jag blir så glad över att se dessa foton så det finns inte, tack snälla än en gång. Fina Zito med sin alldeles egna familj.

   

                       

Decembernumret av Hundsport special damp ner i postlådan endera dagen och som vanligt lusläser jag den, det finns många viktiga grejer i den som jag och andra uppfödare bör ta till oss. En artikel ang. DNA-test och råden runt detta fastnade jag för. Det var sex viktiga punkter som togs upp bland annat är det ju så att oavsett om testet är svårtolkat, om testet inte är validerat för rasen, om sjukdomen är ovanlig i rasen eller kanske inte så allvarlig så måste du ta hänsyn till resultatet. Visar det sig att din hund är anlagsbärare så får du bara para med hund som är DNA-testad fri från den aktuella sjukdomen. Detta är fastslaget i djurskyddslagstiftningen. DNA- testa inte i onödan, ingen hund (eller annan levande varelse) är fri från genetiska defekter. Skulle det vara möjligt att DNA-testa för allt skulle du alltså upptäcka att din hund bar på anlag för en eller flera sjukdomar. DNA-test är utmärkta hjälpmedel i avelsarbetet om du väljer test som är kontrollerade/validerade för din ras och ger svar på om hunden bär på anlag för en allvarlig sjukdom som är relativt vanligt förekommande i rasen. Gäller inte det för testet är det bättre att avstå.De togs även upp det att DNA-test ger inte hela bilden, glöm inte att det finns massor av sjukdomar som det i dagsläget inte går att DNA-testa för. Dessa fel och brister har ofta ärftlig bakgrund och kan vara betydligt viktigare att se upp för i avelsarbetet än något som det för närvarande går att DNA-testa djuren för. Grunden måste alltid vara atttitta på hur dina tilltänkta avelsdjur och släktingar mår, hur de beter sig och att de uppfyller de grundläggande krav man kan ställa på avelsdjur i den aktuella rasen.

Jag håller med i allt som Helena Skarp skriver som hon sammanställt. Jag hoppas att alla medlemmar får ta del av Hundsport special för jag tycker den är superbra med sina artiklar om mångt o mycket.

Ingrid tapper har skrivit en artikel ang. valptester och det är ju som hon påtalar att det har historiskt sett gjorts flera försök att förutsäga en hunds framtida beteende genom valptester eller beskrivningar och som hon skriver så har det nästan aldrig lyckats. Några enstaka moment som till exempel apportering. Det visar sig att valpar som apporterar har större förutsättningar att bli polishundar(Slabbert, J.M 1998)

Jag har alltid sagt att det enda du kan se är att kasta en boll och kolla om hunden kommer tillbaka till dig så kan väl det vara positivt då :). I min värld som verkar överensstämma med mångas så förändras valpen över tid och det finns mycket som ska vägas in och innan man kan se vad blev det egentligen så får man nog lugnt invänta tills hunden är vuxen och det tar kanske tre, fyra år.

       

Jag beställde mig själv en julklapp, den dyraste  bärbara lampa jag någonsin ägt men som är välbehövlig på mina färder med hundarna i kolmörkret

 

Även min nya agenda ramlade ner , det gör livet lite enklare att ha en shysst almanacka

 

Dessutom har julkorten börjat ramla in , jag trodde alla skickade via facebook nu men visst blir jag hjärteglad över att folk tänker på mig även en kort sekund men att finnas i någons tanke är stort .

     

Nu har klockan sprungit iväg igen, jag la mig först somnade och vaknade igen satt mig vid datorn , det var så lugnt och skönt så tänket ramlade på.

Tänket var att jag skulle vilja ge en utomståendes syn på våra hoffar och att denna tyckte vi måste börja se upp med den sociala biten, vi kände inte varandra från början men jag hoppas och tror att personen känner mig mer nu. Men jag återkommer om detta.

Natti natti

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av AnnKristin - 19 november 2023 20:35

Nej denna höst 2023 kommer jag alltid att minnas med massa sorg , min älskade Dezz har fått gått före oss som kommer efter .  Jag skriver väldigt kort denna gång eftersom det är och har varit för mycket nu. Dezz blev sjuk och även om jag alltid haf...

Av AnnKristin - 18 september 2023 20:59

Jo jag satt och tänkte på att i mitten på oktober lär det nog lugna ner sig på arrangemangsfronten. På klubben har vi två MH att se fram emot, det ska bli roligt. Det har varit full rulle med hunderi sen förrra blogginlägget. Det har varit hundträn...

Av AnnKristin - 15 juli 2023 20:34

Det var ett tag sen jag tyckte och tänkte något på min blogg, tänkt har jag gjort och stött och blött mina funderingar med annat kul hundfolk. Det kommer att bli många foton nu eftersom det var länge sen jag skrev något. Som jag uttryckt förut så ä...

Av AnnKristin - 17 februari 2023 16:39

Det ramlar på nu, resultaten av Aslans valpar på Elliegårdens kennel. Två kvar att röntga, alla fria utom ett C än så länge vilket är tråkigt men sånt händer och behöver inte betyda något framledes. Alla fria fram . Anziehend's G är endast Gin rönt...

Av AnnKristin - 31 januari 2023 22:34

Det är alltid något visst med att gå in i februari, sista vintermånaden och ljuset kommer tillbaka. Lite vemodigt är det också att 31 januari 2023 aldrig mer kommer tillbaka lika som alla dagar som går.  Det finns lite mycket på min att göra lista ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Anziehends


Ovido - Quiz & Flashcards